Підкорення довгих дистанцій на велосипеді - це тяжка робота над собою, яка може зрівнятися зі сходженням на Еверест. Це спосіб доказати собі, чого ти насправді вартий. Бревет - це якраз про подолання себе та приборкання своїх внутрішніх демонів. В цьому матеріалі поговоримо, що це за явище таке, які є дистанції і правила та як потрапити на бревет в Україні.

 

Зміст

— Що таке бревет та звідки це взялось?
— Трохи історії
— Проходження бреветів: правила, нормативи, дистанції
— Які дистанції існують у бреветах та який час закладено на їх проходження
— Контрольні пункти - місця, де треба відмічатись
— Париж-Брест-Париж - найпрестижніший бревет
— Як зареєструватися на бревет в Україні?

 

Що таке бревет та звідки це взялось?

 

Бревет — це велозаїзд на довгу дистанцію, де учасники їдуть заздалегідь визначеним маршрутом, прагнучи подолати дистанцію за чітко відведений час. Довжина бреветів зазвичай коливається від 200 до 1200 кілометрів. На відміну від велосипедних перегонів, у бреветах переможцями є всі, хто подолав дистанцію за відведений час.

 

Рандонер - (від фр. - “довга прогулянка”) - велосипедист, який бере участь у таких заїздах. Коли учасник успішно проходить дистанції у 200, 300, 400 та 600 км, він отримує звання суперрандонер, та здобуває право на отримання памʼятної медалі від клубу AUDAX Club Parisien.

 

Самодостатність, витривалість та вміння розподіляти час між відпочинком та пересуванням - ось що знадобиться для завчасного подолання дистанції.

 

 

Трохи історії

 

 

Батьківщиною бреветів вважають Францію, де одного разу професійним спортсменам набридло їздити короткими дистанціями, та вони вирішили вигадати щось складніше. Перші перегони на дистанцію 600 кілометрів пройшли аж у 1891 році. Ці перегони дуже сильно сколихнули всіх хто наими цікавився, бо це вважалось чимось за межами сил людини. Люди жадібно слідкували за новинами перегонів у французьких газетах, попит на такі новини був шаленим.

 

На цій хвилі редакція газети Le Petit Journal вирішила анонсувати перегони, які вдвічі переважали чинні за складністю. А це захмарні 1200 км до атлантичного узбережжя. Саме так зʼявився Париж-Брест-Париж - кульмінація всіх бреветів, та мрія всіх рандонерів.

 

Надивившись на професійних спортсменів, любителі-ентузіасти також хотіли повторити їх успіх. Саме тому у 1931 році у перегонах Париж-Брест-Париж було відкрито аматорську категорію, у яку міг записатися будь-який охочий. На відміну від професіоналів, любителям заборонялося надавати будь-яку допомогу під час подолання дистанції. Тож їм доводилось розраховувати тільки на себе та на власні сили.

 

 

Велоклубу AUDAX Club Parisien не сподобалося це рішення, тож на знак протесту він вирішив зробити свій заїзд Париж-Брест-Париж у той же день. Клуб зібрав близько 60 учасників, які вийшли на дистанцію разом із професіоналами. Саме той день можна сміливо вважати початком бреветів, як масового явища у велосипедному світі.

 

Сьогодні мільйони велосипедистів по всьому світу обʼєднуються у клуби та влаштовують заїзди на 200-1200 км.

 

Майже в кожній області України є свій клуб, організатори якої розробляють треки майбутніх бреветів, реєструють учасників, та відправляють результати в клуб ACP.

 

У разі успішно подоланої дистанції ви можете замовити медаль від AUDAX Club Parisien, та для кожної дистанції вона буде своя.

 

 

Перед початком свої карʼєри рандонера, дуже рекомендуємо пройти Bike Fit. Вам підберуть ідеальну посадку та сидіння, щоб довгі дистанції проходили максимально легко та бех травм!

 

 

Проходження бреветів: правила, нормативи, дистанції

 

Ціль бревета максимально проста - подолати дистанцію у чітко визначений час. Але все ж існують певні моменти та правила, яких потрібно дотримуватися всім учасникам.

 

Для успішного проходження дистанції вам потрібно знати такі речі:

 

  • Маршрут бревета
  • Який час відведено на дистанцію
  • Скільки на дистанції КП (Контрольних пунктів), де треба робити відмітки або фото-звіт про проходження.

 

Які дистанції існують у бреветах та який час закладено на їх проходження

 

 

Якими б не були маршрути, які розробляють для бреветів, їх дистанція та час чітко регламентовані клубом ACP. Для успішного проходження дистанцій відведені такі ліміти:

 

  • 200 км - 13,5 годин
  • 300 км -  20 годин
  • 400 км - 27 годин
  • 600 км - 40 годин
  • 1000 км - 75 годин
  • 1200 км - 90 годин

 

 

Якщо подивитися на ліміти часу, то вони є досить гуманними. Якщо взяти базову дистанцію 200 км, то для подолання вам потрібно тримати середню швидкість не більше 15 км/год. А от щоб здолати 600-1200 км, потрібно буде не стільки швидкість пересування, скільки продуманий тайм-менеджмент. Потрібно знати скільки відпочивати, де спати, їсти та пити, щоб подолати маршрут вчасно та отримати залік по дистанції.

 

Контрольні пункти - місця, де треба відмічатись

 

 

На дистанції бревета передбачені контрольні пункти, за проходження яких треба звітувати організатору. Це необхідно для того, щоб упевнитися що ви ніде не зрізали маршрут, та пройшли дистанцію повністю.

 

Якщо на бреветі залучені маршали, які будуть чекати на вас на кожному КП, то відмічатися потрібно фізично в них.

 

Але наразі в Україні треба робити фотозвіт з контрольного пункту, та надіслати його організатору. Для цього існують клубні чати в соц. мережах і навіть телеграм-боти.

 

Заздалегідь дізнайтеся, яким чином проходить реєстрація КП на маршруті, щоб не витрачати на це час під час бревета!

 

 

Париж-Брест-Париж - найпрестижніший бревет

 

 

Після того, як ви успішно подолали дистанції 200-1000 км, для вас відкривається можливість взяти участь у фінальній дистанції Париж-Брест-Париж. Щоб потрапити на нього, вам треба вточнити деталі у лідера клубу, в якому ви проходили всі дистанції.

 

Читайте також: Болять коліна від їзди на велосипеді. Що робити?

 

Як зареєструватися на бревет в Україні?

 

Для реєстрації на бревет вам потрібно декілька простих дій:

 

  1.  Зареєструватися на сайті randonneurs-ua.org
  2. Вибрати найближчий за розташуванням до вас клуб
  3. Подивитися, які бревети клубу заплановані найближчим часом та вибрати відповідний.
  4. Сплатити участь
  5. Завантажити трек та готуватися до проходження

 

 

Після вибору певного бревета ви потрапляєте на сторінку з його повним описом. Тут ви знайдете:

 

  • Маршрут і трек дистанції, які можна завантажити прямо з сайту
  • Місце та час загального старту
  • Опис, у якому будуть зазначені всі КП, та на яких кілометрах вони знаходяться
  • Реквізити рахунку, на який треба провести сплату за участь
  • Посилання на клубний чат, де будуть обговорюватися організаційні моменти.

 

 

У разі успішного проходження дистанції ви можете замовити медаль, вартість якої треба буде сплатити окремо.

 

Коли вся інформація у вас на руках, можете сміливо починати готуватися, подумати, що з собою взяти з велоодягу та їжі. Варто не забути про велосипедне світло, якщо планується пересування в темряві. Та як знарядити велосипед, щоб подолати бревет максимально швидко та автономно.